Mire figyeljek lakásbérlésnél

Mire figyeljek lakásbérlésnél

Lakás bérlésekor számos fontos tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb lakást.

Íme néhány fontos dolog, amire figyelnünk kell:

 1. Költségvetés: Határozzuk meg előre a lakbérre szánt összeget, és vegyük figyelembe az egyéb költségeket, mint a rezsit, közös költségeket, internetet stb. Ne felejtsük el az ingatlan közvetítők jutalékát sem.
 2. Lokáció: Fontos, hogy a lakás megfelelő helyen legyen. Gondoljuk át, milyen közlekedési lehetőségek vannak a környéken, és milyen fontos intézmények, üzletek, iskolák vannak a közelben.
 3. Méret és elrendezés: Gondoljuk át, mekkora lakásra van szükségünk és milyen elrendezésű lakást szeretnénk. Fontos, hogy az elrendezés megfeleljen az igényeinknek.
 4. Állapot és felszereltség: Ellenőrizzük a lakás állapotát és azt, hogy milyen felszereltséggel rendelkezik. Ha szükséges, beszéljünk a tulajdonossal a szükséges javításokról vagy felújításokról.
 5. Bérleti szerződés: Olvassuk el alaposan a bérleti szerződést, és értsük meg a benne foglalt feltételeket. Ne habozzunk kérdéseket feltenni, ha valami nem egyértelmű.
 6. Közös költségek és rezsi: Tisztázzuk, hogy a lakás bérleti díján kívül milyen egyéb költségek merülnek fel, például közös költségek, rezsiköltségek (víz, gáz, villany, fűtés stb.).
 7. Háziállatok és dohányzás: Ha van háziállatunk vagy dohányzunk, ellenőrizzük, hogy ezek engedélyezettek-e a lakásban, és ha igen, milyen feltételekkel.
 8. Biztonság: Ismerjük meg a lakás biztonsági intézkedéseit, például a lakás ajtajának zárrendszerét, az épület biztonságát.
 9. Kilépési feltételek: Vizsgáljuk meg a bérleti szerződést a kilépési feltételek szempontjából. Milyen hosszú a bérleti időtartam, és milyen a kilépési időszak?
 10. Referenciák és vélemények: Kérjünk referenciákat a lakás korábbi bérlőitől, és olvassuk el az online véleményeket az ingatlanközvetítőről vagy a tulajdonosról.
 11. Ingatlanellenőrzés: Ha lehetséges, vegyünk igénybe szakember segítségét az ingatlan állapotának alapos ellenőrzéséhez, különösen a vízvezeték-, elektromos- és fűtési rendszerek tekintetében.
 12. Bérlőbiztosítás: Érdemes megfontolni a bérlőbiztosítás megkötni, ami védelmet nyújthat különböző kockázatok ellen.
 13. Tárgyalási lehetőség: Ne habozzunk tárgyalni a lakásbérleti díjról vagy egyéb feltételekről. Néha lehetőség van alkudni.
 14. Leírás és dokumentáció: Fényképezzük le a lakást, amikor megtekintjük, és őrizzünk meg minden dokumentumot és levelezést a lakás bérleti folyamatával kapcsolatban.

Az ingatlan bérlése hosszú távú döntés, ezért fontos alaposan felkészülni és körültekintően megvizsgálni az összes releváns szempontot. Ha szükséges, kérjünk segítséget egy ingatlanügynöktől vagy jogi tanácsadótól, hogy biztosak lehessünk a döntésünkben.