Mire figyeljek téli gumi kiválasztásánál

A téli gumiabroncsok kiválasztása fontos lépés a biztonságos téli vezetés érdekében.

Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozz, figyelj oda a következő szempontokra vásárlás közben:

 1. Méret és típus: Győződj meg róla, hogy a választott téli gumiabroncsok megfelelnek járműved méretének és típusának. A jármű kézikönyvében vagy a gépkocsinyilvántartásban megtalálod a megfelelő méreteket.
 2. Téli gumiabroncs jelölés: Figyeld a gumiabroncsok jelöléseit, amelyek között megtalálod a sebességindexet és a terhelési indexet is. Ezek fontosak az optimális teljesítményhez és a biztonságos vezetéshez.
 3. Tapadás: Nézz utána a gumiabroncsok tapadási teljesítményének nedves, havas és jeges útfelületeken. Az Európai Unióban a gumiabroncsokat címkézik a tapadási tulajdonságaik alapján, amelyek segíthetnek a választásban.
 4. Sík futófelület: Ellenőrizd, hogy a gumiabroncs sík futófelülettel rendelkezik-e. Ennek segítségével a gumiabroncsok jobban kapaszkodnak a havas vagy jeges útfelületeken.
 5. Szikramentes technológia: Olyan téli gumiabroncsokat válassz, amelyek szikramentes technológiával rendelkeznek. Ez növeli a vezetési stabilitást jeges útfelületeken.
 6. Vízelvezetés: Fontos, hogy a téli gumiabroncsok jó vízelvezető képességgel rendelkezzenek, mivel a havas útfelületeken gyakran találkozhatsz latyakokkal.
 7. Sík hátoldal: Nézd meg, hogy a gumiabroncsok hátoldala sík-e. Ezzel segítheted a felnikhez való tökéletes illeszkedést.
 8. Jelzés a téli használatra: Győződj meg róla, hogy a gumiabroncsokon van a hótövet és a hegyes hegyet jelző szimbólum (hópelyhekkel és hegyekkel).
 9. Ár és minőség: Ne csak az ár alapján válaszd ki a gumiabroncsokat. Az olcsó gumiabroncsok lehetnek kevésbé tartósak és rosszabb teljesítményűek. A jó minőségű gumiabroncsok hosszú távon megtérülnek.
 10. Szakértő tanács: Ha bizonytalan vagy a választásban, kérj tanácsot autószerelőtől vagy gumiabroncs-szakértőtől. Ők segíthetnek a megfelelő gumiabroncs kiválasztásában.
 11. Időzítés: Ne hagyd az utolsó pillanatra a téli gumiabroncsok beszerzését. Az első hóesés előtt időben cseréld le a nyári abroncsokat.
 12. Tartási útmutató: Kövesd a gumiabroncsok karbantartási útmutatóját, hogy meghosszabbítsd az élettartamukat és megőrizd a teljesítményüket.

Tartsd szem előtt, hogy a téli gumiabroncsok kiválasztása a biztonságos téli vezetéshez elengedhetetlen, és jó minőségű gumiabroncsokkal növelheted az autód irányíthatóságát és fékezési teljesítményét hóban, jégen és latyakban.